«Σιντάρτα» του Έρμαν Έσσε – Συνανάγνωση

Καλημέρα σε όλους! Σήμερα, τελευταία μέρα ενός έτους που δοκίμασε τις δυνάμεις και τις αντοχές όλων μας, έχουμε ως τελευταίο post ένα βιβλίο που θα έλεγα ότι ταιριάζει ιδιαίτερα με τη φετινή χρονιά και δεν είναι άλλο από το «Σιντάρτα» του Έρμαν Έσσε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Το βιβλίο αυτό το διάβασα τέλη Αυγούστου με την αγαπητή bookstagrammer Ελευθερία Λειβαδάρου aka @mypersonalbookstagram (θα τη βρεις στο instagram). Ήταν η πρώτη φορά που έκανα συνανάγνωση και μπορώ να πω ότι ήταν ξεχωριστή εμπειρία!

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Σιντάρτα ο γιος ενός βραχμάνου που φεύγει από το πλευρό του πατέρα του προκειμένου να βρει το δικό του μονομάτι στη ζωή, το δικό του σκοπό, αυτό που του έλειπε πραγματικά. Να βρει τον εαυτό του, να ζήσει αληθινά. Μέσα από το ταξίδι του γεμάτος επιθυμία για γνώση συναντά ανθρώπους και καταστάσεις που άλλες θα τον διδάξουν και θα του δείξουν ένα διαφορετικό κόσμο από αυτόν που μέχρι τώρα ήξερε και άλλες θα τον φέρουν μπροστά στα μεγαλύτερα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, εκεί που η ηθική μετάπτωση οδηγεί τον άνθρωπο στη παρακμή.

Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου, δεν μπορώ να πω, πως με ενθουσίασε ιδιαίτερα, σκέφτηκα μάλιστα, κάπου λίγο πριν τη μέση να το παρατήσω, ωστόσο από τη μέση του βιβλίου και έπειτα άρχισε να ξετυλίγεται μπροστά μου μία ιστορία έτσι ακριβώς όπως την ήθελα. Που με έβαλε σε σκέψεις και με έκανε να αναθεωρήσω για ορισμένα θέματα. Η γραφή του βιβλίου είναι απλή χωρίς πολλά στολίδια, μα συνάμα περιεκτική και ουσιώδης όπως και ο Σιντάρτα. Η ιστορία του με επιβεβαίωσε πως για να βρει κάποιος τον εαυτό του, πρέπει πρώτα να τον χάσει, να αγγίξει τα τάρταρα της ηθικής παρακμής, η οποία έπειτα θα τον ανυψώσει αυτόματα και θα αναγεννηθεί μέσα από τις ίδιες του τις στάχτες.

Είμαι πολύ ευχαριστημένη που είχα τη χαρά να διαβάσω αυτό το βιβλίο σε μία ιδιαίτερη περίοδο για εμένα και από ότι φαίνεται, όχι απλά το αγάπησα, αλλά μάλλον και το χρειαζόμουν. Στη συνέχεια θα διαβάσετε και την άποψη της Ελευθερίας για το βιβλίο, την οποία σας παραθέτω αυτούσια καθώς δεν ήθελα να επέμβω ούτε και να αλλάξω κάτι!

Ελευθερία Λειβαδάρου aka @mypersonalbookstagram (bookstagrammer):

Το φετινό καλοκαίρι δέχτηκα ένα σπουδαίο δώρο, το βιβλίο με τίτλο «Σιντάρτα» του Έρμαν Έσσε. 
Δεν κρύβω πως είναι η πρώτη φορά που διαβάζω Έσσε και πως σίγουρα δεν έχω κατανοήσει πλήρως κάθε πτυχή του βιβλίου. Τίποτα όμως δε μ’ εμποδίζει από το να επανέλθω ξανά και ξανά στις σελίδες του και να τις δω με μια νέα ματιά, σχηματίζοντας μια πιο ολοκληρωμένη άποψη γι’ αυτό. 

Σχετικά με την πλοκή, πρωταγωνιστής του βιβλίου δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Σιντάρτα. Ο ίδιος είναι γιος ενός βραχμάνου, ο οποίος αποφασίζει να φύγει από το πλευρό του πατέρα του και να χαράξει τη δική του πορεία. Οι στόχοι του είναι δύσκολοι και υψηλοί, καθώς θέλει να ξεφύγει από την πλάνη των αισθήσεων, τις επιθυμίες και την οδύνη της ύπαρξης. Το ταξίδι του επιφέρει νέες γνωριμίες, νέες γνώσεις και συμπεριφορές, με τον ίδιο να αλλάζει σταδιακά και ριζικά. 

Σε αυτό το σημείο θα αναφέρω αυτά που ξεχώρισα στο Σιντάρτα. Πρώτα απ’ όλα μου άρεσε το γεγονός πως ως προσωπικότητα δεν είναι καθόλου στάσιμη, αλλά επιζητά την εξέλιξη. Μάλιστα, όταν μία διδαχή δεν τον ικανοποιεί, δε διστάζει να εκφράσει ανοιχτά την άποψή του και να προχωρήσει στην επόμενη, ακόμα κι αν πρόκειται για τον ίδιο τον Βούδα. Ένα ακόμα στοιχείο που ξεχώρισα είναι πως έχει μεγάλη δίψα για μάθηση όποια κι αν είναι η πηγή της, είτε προέρχεται από έναν άνθρωπο είτε από ένα στοιχείο της φύσης. Το μεγαλύτερο εμπόδιό του φαίνεται να είναι το Εγώ και το καταπολεμά με επιτυχία. 

Το «Σιντάρτα» θα το θυμάμαι ως ένα παράδειγμα εσωτερικού ταξιδιού. Με έντονη αναζήτηση, σφοδρή επιθυμία για μάθηση, ταπεινότητα και πίστη στο στόχο, λοξοδρομήσεις και επαναπροσδιορισμό ως την τελική ευθεία της αναγέννησης. Πρόκειται για το παραμύθι που ταιριάζει σε κάθε ενήλικα. 
Ευχαριστώ τη Ροδάνθη για την όμορφη συνανάγνωση. 

Με τη σειρά μου να ευχαριστήσω και εγώ την Ελευθερία για την συνανάγνωση, ήταν πολύ ωραία που είχα παρέα στο διάβασμά μου!

Να ευχηθώ σε όλους να έχετε μία καλή χρονιά με υγεία ψυχική και σωματική, γεμάτη χαμόγελα και αισιοδοξία, πάντα συντροφιά με τους αγαπημένους σας ανθρώπους και φυσικά όμορφα βιβλία ανά χείρας!!!

Ροδάνθη Λάκκα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s